19
05.2024
Неділя 3-я після Пасхи. Мироносиць Мк 15, 43 – 16, 8
0,00 / 0,00

Tuesday, 14 травня 2024

Великдень, Йо 3, 16-21
Св. мч. Ісидора

Прошу в Бога про ласку почути та прийняти Його святе Слово.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від  Йоана 3, 16-21.

16. Сказав Господь: так Бог полюбив світ, що дав Сина свого єдинородного, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, але жив життям вічним. 17. Бо Бог не послав у світ Сина, щоб світ засудити, але щоб ним спасти світ. 18. Хто вірує в нього, не буде засуджений; хто ж не вірує, той уже засуджений, бо не увірував в ім'я єдинородного Сина Божого. 19. Суд же такий: світло прийшло у світ, та люди більше полюбили темряву, ніж світло, бо діла їхні були лихі. 20. Кожен бо, хто чинить зло, ненавидить світло і не йде до світла, щоб не виявились діла його. 21. А хто правду чинить, іде до світла, щоб виявилися діла його, бо вони зроблені у Бозі.

Перша звістка сьогоднішнього Слова – Бог дуже-дуже любить наш світ! Світ, який створений Богом з любові і для любові, але який відвернувся від Свого Творця. Та незважаючи на те, Вседержитель Сам входить у цей заблукалий світ, посилаючи до нього свого єдинородного Сина. Отже, кожна особа, яка перебуває у світі, має шанс Божого Сина зустріти, прийняти і Ним спастися.

«Хто вірує в нього, не буде засуджений; хто ж не вірує, той уже засуджений, бо не увірував в ім'я єдинородного Сина Божого». При дещо поверхневому відчитуванні тих слів може скластися враження про Бога, який нібито є якимось майже капризним: «ось вам можливість спасіння, а як не хочете, то й бувайте собі…». Але ж це зовсім не так! Давайте трохи заглибимося у сутність справи…

Насправді, засуд чи спасіння – це не є лише справа Божої доброї волі. Критично важливим є наше власне ставлення до Бога. Він є життям, світлом, буттям, найвищим добром. Відповідно, поза Ним немає нічого, лише відсутність будь-чого, брак і порожнеча, тобто смерть, темрява, знищення, зло. Увірувати в Божого Сина – це долучитися до джерела життя і світла, відкинути ж Його – приректи себе на вічну смерть та темряву. І знаємо, що Бог бореться за кожного з нас до останнього. Син Божий приходить на нашу землю, тут, серед людей, помирає, більше того – сходить в ад, щоб досягнути кожного, як би далеко він не заблукав. Але остаточне рішення завжди за нами – прийняти Його чи відмовитися. Яким є мій вибір?

Ісусе, вірую що ти мій Господь і Спаситель. Хочу йти до Божого світла – веди мене!

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.