19
05.2024
Неділя 3-я після Пасхи. Мироносиць Мк 15, 43 – 16, 8
0,00 / 0,00

Monday, 13 травня 2024

Великдень, Йо 2, 1-11
Тиждень 2-ий після Пасхи

Св. мц. Гликерії

Прошу Бога про ласку доброго слухання та розуміння Його святого Слова.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від  Йоана 2, 1-11.

1. Одного разу було весілля в Кані Галилейській, і була там мати Ісуса. 2. Запросили на весілля також Ісуса та його учнів. 3. Коли ж забракло вина, мати Ісуса каже до нього:
– Вина не мають.
4. Ісус відповів їй:
– Що мені й тобі, жінко? Ще не прийшла моя година.
5. Але мати його мовила до слуг:
– Що тільки скаже вам, робіте.
6. Було ж там шість кам'яних посудин на воду, для юдейських очищень; кожна вміщала дві або три міри. 7. Сказав їм Ісус:
– Наповніть посудини водою.
8. Вони наповнили їх по вінця. Далі каже:
– Зачерпніть тепер і несіть до весільного старости.
І понесли. 9. Коли староста покуштував воду, що стала вином – не знав він, звідки воно взялося, знали лише слуги, котрі зачерпнули воду – закликав молодого 10. і мовив до нього:
– Кожен чоловік дає спершу вино добре, а як уп'ються – гірше. Ти ж добре вино зберіг досі.
11. Ось такий початок чудес учинив Ісус у Кані Галилейській і тим об'явив свою славу, і учні його увірували в нього.

На початку сьогоднішнього євангельського читання головною особою є мати Ісуса – Марія. Саме її, здається, в першу чергу запрошено на весілля. А Ісуса і його учнів вже, так би мовити, «за компанію». І от, поки всі їдять, п’ють та святкують, Марія помічає проблему. Закінчується вино. Ще трохи і радість перетвориться на прикрість. Можемо уявити, як би було незручно родичам молодого перед гостями. Сором і насмішки чи навіть дещо зневажливе розуміння ситуації, хоча б навіть і з певним співчуттям, могли б просто зруйнувати відчуття щастя й весілля.

Марія бачить потребу людей і звертається по допомогу до свого Сина. Здається, спочатку Він не дуже то й налаштований допомагати. Не тому, що черствий чи байдужий, але тому, що вважає, що для Нього час творити знамення ще не настав. Адже Ісус лише чинить волю Отця і Його чудеса не є фокусами на замовлення. І тут ми стаємо свідками надзвичайно важливої події – того, як Син Людський і Син Божий розпізнає волю Небесного Отця! Пізнав її через небайдужість та довіру Своєї Матері. Людська потреба і заступництво Богородиці відкривають початок Господніх чудес!

Щоб Боже чудо здійснилося, потрібна, однак, неабияка людська співпраця. Треба ж комусь наносити літрів 500-600 води, щоб заповнити шість великих посудин. Лише коли це зроблено, вода перетворюється на найкраще вино. Бог дарує нам свою ласку надзвичайно щедро, а Його дари є багаті й якісні. Та щоб вони стали можливими, нерідко потрібна і наша допомога. Отже, кожен з нас має шанс стати співпрацівником у звершенні Божих чудес. Чи  я хочу цього?

Господи, навчи мене бути уважним до потреб моїх ближніх – так, як Марія. А ще хотів би бути співпрацівником Твоєї благодаті.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.