19
05.2024
Неділя 3-я після Пасхи. Мироносиць Мк 15, 43 – 16, 8
0,00 / 0,00

Friday, 10 травня 2024

Великдень, Йо 2, 12-22
Світла п’ятниця

Св. ап. Симона Зилота

Христос воскрес! Сьогодні Боже Слово запрошує тебе у подорож до Єрусалиму. Спробуй відкласти осторонь все, що заважає тобі відкритися на це запрошення.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 2, 12-22.

12. В той час прийшов Ісус у Капернаум, сам він і його мати, і брати та його учні, і пробули там кілька днів.
13. Близько була юдейська Пасха, й Ісус вирушив до Єрусалиму. 14. Найшов він у храмі продавців волів, овець і голубів; сиділи там і міняйли. 15. І зробивши бич із мотуззя, вигнав із храму всіх, і овець, і волів; гроші міняйлів розсипав, і столи перевернув. 16. А продавцям голубів сказав:
– Візьміть геть оце звідси і не робіть дому Отця мого торговельним домом!
17. Пригадали тоді його учні, що написано було:
ревність дому твого мене з'їдає.
18. Юдеї ж озвались і мовили до нього:
– Який знак даєш нам, що таке чиниш?
19. Ісус у відповідь сказав їм:
– Зруйнуйте храм цей, і я його за три дні поставлю.
20. Юдеї відповіли:
– Храм цей будовано сорок і шість років, а ти його за три дні поставиш?
21. Та він говорив про храм свого тіла. 22. І коли воскрес із мертвих, згадали його учні, що він те говорив їм, і увірували Писанню та слову, яке Ісус сказав був.

Ісус часто знаходився в дорозі, де Його супроводжували дуже різні люди. Цього разу це були його мати, брати, учні і вони перебували кілька днів у Капернаумі, тобто місті, з якого походили апостоли Петро та Іван. Сьогодні ми почули, що й Марія подорожує разом з Ісусом. В нашому житті вона також подорожує з нами, її материнська любов звернена і до тебе. Спробуй і ти, як Петро, прийняти в своєму домі і в своєму серці Ісуса, Марію і тих, хто сьогодні супроводжують тебе в дорозі життя.

Ісус залишає свій дім у Назареті, залишає Капернаум, в якому мешкав тимчасово, щоб прийти до Дому Отця – до Божого Храму. Але чи Христові йдеться лише про мури і велич споруди? Бачимо, що Йому йдеться радше про храм внутрішній. Сьогодні ми в умовах війни, можливо, не завжди можемо відвідувати наші храми, та в силу конкретних обмежень єднаємося з молитвою Церкви хіба через віддалений зв'язок. Це можливість та нагода належно оцінити дар спільної молитви, Літургії, Святих Таїнств. Час на будування внутрішнього храму в наших серцях і на розбудову Домашньої Церкви (так перші християни називали родину), щоб і її перетворити на дім молитви, дім любові  Небесного Отця. 

Юдеї вимагали знаку в Ісуса, щоб Він підтвердив Своє право на таку різку самодіяльність. І Він дав їм знак у Своїй смерті і Воскресінні! Іноді також і від нас, християн, вимагають знаків вірогідності того, в що ми віримо і переказуємо іншим. Деколи і ми самі вимагаємо знаків від Бога, коли щось неочікуване і незнане втручається в наше життя і наводить свої порядки. На той знак, про який говорив Ісус, юдеям довелося чекати, а потім, дочекавшись, вони мали вибір – повірити або ні. Можливо, і Ти маєш потребу знаку, щоб вірити Христові сьогодні? Можливо, ці  знаки інакші, ніж очікуєш? Чи умієш їх чекати, відчитувати й приймати у світлі Воскресіння?

Коли Ісус воскрес із мертвих, його учні пригадали все, що чули дотепер і нарешті зрозуміли. Є події, які можна зрозуміти лише з віддалі. Якщо сьогодні чогось не розумієш, то спробуй  просто з довірою  крокувати за Христом – так і твоє серце буде поставати щораз більше домом молитви. 

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.