19
05.2024
Неділя 3-я після Пасхи. Мироносиць Мк 15, 43 – 16, 8
0,00 / 0,00

Thursday, 09 травня 2024

Великдень, Йо 3, 1-15
Світлий четвер

Перенесення чесних мощів св. Миколая Чудотворця з Мир до міста Барі
Св. прор. Ісаї
Св. мч. Христофора

Христос воскрес! Хвилини тиші є дуже цінним часом для духовного зросту і пізнання. Незабаром розпочнеться твоя зустріч із споконвічним Божим Словом. Приготуй своє серце на слухання і щиру розмову.

Сьогоднішнє Слово походить з Євангелія від Йоана 3, 1-15.

1. В той час був один чоловік з фарисеїв, Никодим на ім'я, один із визначних серед юдеїв. 2. Прийшов він до Ісуса вночі й каже до нього:
– Равві, ми знаємо, що ти прийшов як учитель від Бога: ніхто бо, як Бог не з ним, не може таких чудес творити, які ти твориш.
3. Озвався Ісус і мовив до нього:
– Істинно, істинно кажу тобі: коли хто не родиться звише, не побачить царства Божого.
4. Никодим сказав йому:
– Як може чоловік родитись, коли вже старий? Чи може він увійти знову в утробу матері своєї й народитись?
5. Ісус відповів:
– Істинно, істинно кажу тобі: коли хто не родиться з води та Духа, не може увійти в царство Боже. 6. Що родиться від тіла – тіло; що родиться від Духа – дух. 7. Не дивуйся, що я сказав тобі: вам треба родитися звише. 8. Вітер дме, куди хоче, і шум його чуєш, але не відаєш звідкіль приходить і куди йде. Так воно з кожним, хто родиться від Духа.
9. Відповів Никодим і мовив до нього:
– Як воно може статись?
10. Ісус у відповідь сказав йому:
11. – Ти – вчитель Ізраїля і не знаєш того? Істинно, істинно кажу тобі: ми говоримо про те, що знаємо, свідчимо про те, що бачили, та ви нашого свідчення не приймаєте. 12. Коли я говорив вам про земне і ви не віруєте, як увіруєте, коли вам про небесне говоритиму? 13. Ніхто не зійшов на небо, крім того, хто зійшов з неба: Син чоловічий. 14. І як Мойсей підняв змія в пустині, так Син чоловічий має бути піднесений, 15. щоб кожен, хто вірує у нього жив життям вічним.


Прийти до Ісуса ввечері, по завершенні дня, коли ніхто і ніщо не відволікає і не заважає. Коли можна поговорити з Ним про те, що глибоко турбує серце, показати свої труднощі, сумніви, непевність чи брак сили духу – так, як Никодим. Сьогодні  кожен  може це зробити. Ми не можемо побачити і почути Ісуса тілесно, але спроможні зробити це у невидимий, духовний спосіб. Наше спілкування з Господом є цілком реальною дійсністю для людського серця. Практику вечірньої розмови з Богом ми називаємо іспитом сумління. Не йдеться про те, щоб вираховувати свої гріхи, але про те, щоб прийти до Христа з усім, що подарував нам цей день і глянути на це по новому – очима Бога. Святий Ігнатій Лойола вважав цю практику найважливішою молитвою, з якої він отримав найбільше духовних плодів.

Никодим приходить з тим, що його турбує, і з тим, що не може сказати Христові вдень, при своїх друзях, знайомих, колегах. В його середовищі до Ісуса ставляться з упередженням. Будучи людиною чесною, Никодим не може просто так приєднатися до загальної думки, яка панує серед фарисеїв, що осуджує Сина Божого тільки тому, що Він не вписується в їхні уявлення та очікування. Він бачить те, що чинить Ісус і розуміє, що ніхто не спроможний робити таких діл без Бога. Наскільки ти є чесний із собою, з Богом, з ближніми? Про що хотів би поговорити з Христом наодинці?

Без сумніву, Никодим є визначною людиною. Визначною не лише в сенсі приналежності до головуючих серед народу, але також і в тому, що він не пристає до двозначних і хитрих інтриг свого оточення. Він шукає правду і хоче по-справжньому пізнати Бога. Але навіть йому треба ще так багато рости, щоб народитися з висоти, народитися завдяки Хресній Жертві Христа і Його Воскресінню. Іноді здається, що розмова з Богом повинна все поставити на свої місця, однак розмова Никодима з Ісусом не була простою, вона поставила перед цим зрілим і мудрим чоловіком багато питань для роздумів. 

Можливо, і ти на своїй дорозі віри ще не до кінця розумієш, як маєш жити і чому довіряти. Проте, важливо залишатися близько Христа – і тоді, одного дня, Світло Воскресіння освітить все у твоєму житті! Що сьогодні ти можеш зробити, щоб бути ближчим до Ісуса, щоб краще його пізнати і більше любити?

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.